Yleistä
Radio-ohjattavat lennokit ja helikopterit ovat mielenkiitoinen tekninen harrastus jonka parissa saa ajan kulumaan. Aloittaminen saattaa kuitenkin olla hankalaa jos perusasiat eivät ole selvillä.
Mikäli olet aloitteleva harrastaja on erityisen suositeltavaa, että luet ensin tällä sivulla olevan lennokkioppaan. Ennen laitteiden ja lennokin ostamista kannattaa tulla keskustelemaan harrastajien / lennonopettajan kanssa siitä mitä sinun pitäisi hankkia ja mikä ratkaisu olisi hyvä sinun käyttöösi. Huomattavaa on, että myyjä ei aina välttämättä osaa myydä sinulle sitä parasta ratkaisua tai tuotetta harrastuksen aloittamiseen. Lennokkeja ja helikoptereita on useita erilaisia eri tarkoituksiin ja oikean harjoituslaitteen löytäminen saattaa olla pulmallista.
Kerhossamme annetaan jäsenille lennonopetusta. Opetus hoidetaan talkoovoimin ja se on yhdistyksen jäsenille ilmaista. Opetustoiminta tapahtuu kokeneemman lennättäjän valvonnassa. Yleensä aika ja paikka valitaan opettajan mukaan sään salliessa mutta pääasiassa lennonopetus tapahtuu Pinsiön kentällä.
Lennokkiopas
Kuopion lennokkikerhossa (KIHU) on tehty erittäin hyvä ja ammattitasoinen lennokkiopas radio-ohjattavista lennokeista. Jokaisen aloittelijan kannattaa lukea se läpi. Oppaasta saa hyvät perustiedot lennokeista ja niiden tekniikasta sekä harrastukseen liittyvistä termeistä.
Lennokkiopas (PDF 7.4Mt yksipuolinen tulostus)
Lennokkiopas (PDF 7.4Mt kaksipuolinen tulostus)
Lennokkifoorumi
Lennokit.net-foorumiin kannattaa tutustua. Lennokkifoorumilla voi kysyä kaikkea mikä liittyy harrastukseen.
Kopterifoorumi
RC-Kopterit ry:n ylläpitämällä foorumilla saat hyvää tietoa radio-ohjattavista koptereista, ennen aloitusta kannattaa tutustua.
Lennonopetus
Erityisesti on huomioitava, että lennättämään ei lähdettäisi ilman kokeneemman harrastajan ohjausta ja valvontaa. Lennokit eivät ole leluja ja osaamattomuudella saatetaan aiheuttaa suurta aineellista vahinkoa ja pahimmassa tapauksessa ruumiillisia vammoja ulkopuolisille ja itselle. Lisäksi on hyvä muistaa että melkein koko Tampereen kaupungin alueelle on 50m korkeusrajoitus lennokeille (Pirkkalan CTR alue). Tästä syystä opetus hoidetaan pääsääntöisesti Pinsiön kentällä.
Mitä lennonopetus maksaa?
Kerhossamme on ollut käytäntönä, että lennätyksen opetus on ilmaista jäsenille. Kaikilta kokeneemmilta harrastajilta voi kysyä apua, jos olet epävarma taidoistasi. Älä epäröi kysyä!
Lennokit
Kokeneempi harrastaja tarkistaa ennen ensilentoa, että harjoituskone on teknisesti kunnossa. Koneesta pitäisi tarkistaa (jo ennen kentälle menoa) asetuskulmat, painopiste ja liikeratojen suuruudet ja suunnat sekä tietysti se, että kaikki laitteet on oikein kiinnitetty ja ne kestävät lennokkiin kohdistuvat kuormat. Lisäksi on syytä tarkistaa radion kantomatka ja varmistua siitä että akut on ladattu yms.
Kun perustarkistukset on tehty opettaja tekee koneelle trimmilennon (usein tämä on myös harjoituskoneen koelento). Tämän jälkeen oppilas saa ohjata konetta ilmassa opettajan valvonnassa. Opettajan tarkkailee lentoa oppilaan vieressä. Mikäli opettaja huomaa tarvetta keskeyttää oppilaan lennätys, hän ottaa ohjaimen takaisin ja korjaa koneen lentosuunnan sopivaksi. Näin jatketaan kunnes oppilas ei tee enään virheitä. Muutaman tunnin lennätysharjoittelun jälkeen voidaan alkaa opetella nousuja ja lopuksi laskuja. Lennättämään oppiminen vie keskimäärin 2-5 tuntia. Aika riippuu mm. lennokin ominaisuuksista ja harjoituskertojen tiheydesta.
Helikopterit
Kopteriharrastus alkaa hankinnoista jotka toivottavasti tapahtuvat asiantuntevan harrastajan tai myyjän kanssa. Ennen lennätystä käydään yhdessä kopterin asetukset läpi kokeneemman harrastajan kanssa. Harjoittelua voi suorittaa itsenäisesti, kunhan kopteri sekä välineet on todettu asianmukaisiksi. Harjoitteluun on syytä varata turvallinen ympäristö ilman haittatekijöitä kuten liikenne, ihmiset (etenkin lapset) ja esteet. Pihapiirissä tai taajamassa on harvoin sopivia paikkoja harjoitteluun. Apujalaksista on suuri apu leijutteluharjoituksissa. Kopterin hallinnan kannalta on ehdottoman tärkeää edetä maltillisesti pitämättä kiirettä taivaslentoon tai temppujen ajoon. Leijuttelun osaaminen eri asennoissa on perusta kopterin lennättämiseen. Kopterilennätyksen opiskelussa on simulaattorin käyttö suositeltavaa, simulaattorissa kopterin hajoittaminen on ilmaista.
Koska ja missä?
Lennonopetus hoidetaan yleensä silloin kun kouluttaja on itse menossa lennättämään. Mikäli joku opettajista ei ole pääse kentälle kannattaa kysellä muilta opettajilta.
Kouluttajat
Laji | Paikka | Puhelin | |
Marko Lemmetty | Lennokit | Pinsiö | 050-3661869 |
Marko Terävä | Lennokit | Lempäälä (Pelto) | 050-3451094 |
Tero Vartiainen | Helikopterit / Lennokit | Pinsiö | 040-5182479 |
Kerhotilat
HUOMIO ! Kerhotoiminta on siirtynyt uusiin tiloihin Kyttälänkadulle. Kulkuohjeet saat puheenjohtajalta.
Tampereen seurakunta on antanut kerhon käyttöön rakentelutilat. Kerhotilassa on ohjattua toimintaa maanantaisin kello 18:15 – 20:00 (Syyskuu – Huhtikuu). Toimintaa on myös muina aikoina sopimuksen mukaan. Kerhotilan löydät osoitteesta Kyttälänkatu 1. (tarkemmat tiedot saat puheenjohtajalta.)
Yhdistys järjestää lennokinrakennuskursseja yhdessä seurakunnan kanssa. Kursseja on kolme: kumimoottorilennokin rakennuskurssi, kumimoottorilennokin jatkokurssi ja radio-ohjattavan lennokin rakennuskurssi. Kursseille pitää ilmoittautua etukäteen lähettämällä sähköpostia puheenjohtajalle.
Kerhopäivät
Katso seuraavat kerhoillat etusivulta – kerhovuorolistasta.
Simulaattori
Kerholla on lennätyssimulaattori jota voi käyttää ohjaamisen harjoitteluun. Aloittelijoiden on erittäin suotavaa harjoitella simulaattorilla ennen lennätysopetuksen alkua. Simulaattoreita voi ostaa myös omaan käyttöön mm. alan kaupoista.